Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy’den Türkiye’ye Sürpriz Ziyaret

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskıy Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Vilnius’ta düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye’ye gelecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskıy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Vilnius’ta düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye’ye gelecek. Zelenskıy ile Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da görüşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile hem de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy ile en çok görüşen liderler arasında yer alıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda üstlendiği arabuluculuk rolü ve ilkeli tutumuyla dünyaya örnek olan Türkiye taraflar arasında bir an önce ateşkesin sağlanması için telkinlerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “lider diplomasisi” yürüterek uzamasına katkı sağladığı Tahıl Girişimi’nin 17 Temmuz’da süresi dolacak. Tahıl Koridorunun süresinin uzatılmasına yönelik olarak BM, Rusya ve Ukrayna yetkilileri ile temaslar sürüyor.

TAHIL KORİDORU

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 22 Temmuz 2022’de imzalanan “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” kapsamında kurulan tahıl koridoru mekanizması 23 Temmuz 2022’de faaliyetlerine başlamıştı. 32 milyon tondan fazla tahıl, binden fazla gemiyle Ukrayna limanlarından taşınarak dünya pazarlarına sevk edilerek dünyada kıtlık tehlikesinin önüne geçildi.

SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN İNSANİ KORİDOR

Türkiye, Mariupol’deki sivillerin tahliye edilebilmesi için insani koridor açılmasına da katkı sağladı. 3 Nisan’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi doğrultusunda Mariupol’de bulunan sivillerin tahliye edilebilmesi için insani koridor açıldı.

Son Yazılar