NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: ”Rusya Hedeflerine Asla Ulaşamayacak”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, büyük askerî operasyonalara rağmen Rusya’nın Ukrayna’daki savaş hedeflerine artık ulaşamayacağı değerlendirmesini yaptı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kısa bir süre önce Alman Haber Ajansına (DPA) verdiği mülakatta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından emredilen işgalin amacının Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) doğru ilerlemesini engellemek olduğunu söyledi.

“PUTİN, UKRAYNA’YI SONSUZA KADAR KAYBETMİŞTİR”

Genel Sekreter Stoltenberg, Rusya’nın yayılmacı politikaları sonucunda 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı ve hâlâ devam eden topyekûn saldırı ve işgal girişimi hakkında; “Nereden başladığımızı hatırlamamız gerekiyor. Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ettiğinde çoğu kişi, birkaç gün içinde Kıyiv’in kontrolünü ele geçireceğinden korkuyordu. O zamandan bu yana Ukraynalılar, başlangıçta işgal ettikleri toprakların yüzde 50’sini kurtarmayı başardı. Kıyiv, Harkov ve Herson’da büyük muharebeler kazandılar, bunlar dikkate değer askeri zaferler. Ukrayna, kendisini egemen ve bağımsız bir devlet olarak ortaya koydu ve bu süreçte Rusya’ya ağır kayıplar verdirdi.” değerlendirmesinde bulundu.

İşgalin amacının Ukrayna’nın NATO ve AB’ye doğru ilerlemesini engellemek olduğunu hatırlatan Stoltenberg; “Putin, Rusya’nın komşularına hükmedebileceği bir Avrupa istiyor ancak Ukrayna, şu anda NATO ve AB’ye her zamankinden daha yakın. Bu, Rusya için büyük bir stratejik yenilgidir. Başkan Putin, Ukrayna’yı sonsuza kadar kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı.

“UKRAYNALILAR, KENDİLERİNİ SAVUNABİLECEKLERİNİ GÖSTERDİLER”

Stoltenberg ayrıca Rusya’nın savaş için çok yüksek bir bedel ödediğine dikkat çekti. Rusya’nın halihazırda 300 binden fazla askerini, yüzlerce uçağını ve binlerce tankını kaybettiğine, savaşın bir sonucu olarak yükselen enflasyona, düşen yaşam standardına ve siyasi olarak eskisinden daha izole hale gelen duruna vurgu yapan Stoltenberg; “Ukraynalılar, özellikle Almanya ve diğer birçok NATO ülkesinden silah aldıklarında, kendilerini savunabileceklerini ve mücadele edebileceklerini gösterdiler” dedi.

Stoltenberg aynı zamanda, gelişmeler ışığında savaşın hızlı bir şekilde sona ereceğine dair iddialar ve Putin’in 17 Mart’ta yeniden seçilmesinin ardından bir rota değişikliği başlatacağına inanmama konusunda uyardı.

Son Yazılar