Türkiye ve Azerbaycan, bir köprünün iki sağlam ayağı olarak geçmiş ve gelecek arasında tarihi bir misyon barındırdığı, Türkiye’nin Milli şairi Mehmet Âkif Ersoy tarafından “Âsım’ın Nesli” olarak tanımladığı gençliğin, Türkiye sınırları içinde yaşayanlardan ibaret olmadığı, Türk Dünyası ile İslâm Coğrafyasını da kapsadığı gerçeğinden yola çıkarak;
Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Bosna-Hersek’ten Karabağ’a, Kuzey Kıbrıs’tan Telafer’e kadar uzanan büyük coğrafyada yer alan masum ve mazlumların her türlü ihtiyacına ses vermek, onların milli ve manevi duygularla yetişmeleri/yetiştirilmelerini de görev bilen,
M.Âkif Ersoy’un kurucusu olduğu 110 yıllık geçmişe sahip Sebîlürreşad Mecmuasının günümüzdeki emanetçileri, İttihad-ı İslâm’ın temsilcileri ile ailesi tarafından kurulan Sebîlürreşad Tarih Kültür Eğitim ve Medeniyet Derneği ile Uluslararası arenada yaptığı faaliyetlerle adından başarıyla söz ettiren Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ortaklığında;
Türkiye’nin Millî Mücadele yıllarında ülkeyi karış karış gezerek verdiği ateşli hutbelerin yanı sıra, kaleme aldığı şiirlerle teçhiz ettiği manevi cephede verdiği eşsiz mücadelenin bir benzerini veren, Azerbaycan özgürlük hareketlerinin öncülerinden Bahtiyar Vahapzâde’nin, “Vatan” olgusu altında yâd edilmesi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA Başkanlığı ile Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürlüğü katlıklarıyla; 1-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü ve Sumqait şehirlerinde “Âkif’ten Vahabzâde’ye İki Şair Bir Şiir “İSTİKLÂL” isimli proje icra edilecektir.
“Milli şuur” ile yetişen, ülkesine ve milletine yararlı bireylerden oluşan, kutsal ve milli değerlerine bağlı, Milli Marşlarına ve bayraklarına sahip çıkan; öğrendiklerini eğitim ve iş hayatında tatbik eden, Âkif ve Vahapzâde’nin İstiklâl mücadelesi verirken çizdikleri istikbâl yolunda ilerleyen yüzbinlerce genç, onların başucunda birer gelincik gibi açtılar.
Her iki şair, verdikleri anlamlı mücadele sırasında halkı bilinçlendirmek suretiyle aydınlatmış, “milli şuurun” oluşmasına katkı sağlayarak, topluma yön vermiş, “Halk Şairi” unvanıyla duru bir dil kullanarak yazdıkları şiirlerle halkın duygularına tercüman olmuşlardır. Ahlaklı ve fedakâr bir ruhla haksızlığa ve zulme karşı dik durmuş, zalime boyun eğmemişlerdir. Eleştirilere ve suçlamalara maruz kaldıkları halde idealleri doğrultusunda özgürlük mücadelesinden dur olmamışlardır. Doğruluğu ve dürüstlüğü ilke edinerek, “Sırat-ı müstakim” dedikleri doğru yolda; dini, itikadı, irfanı, imânı ile bir bütün halinde, Türk Milletini yüce meclislerde mebus olarak temsil ederken, bunun karşılığında “İstiklal Nişanı” ile ödüllendirilmişlerdir. Sayısız çeviriye imza atmalarına rağmen, tevazu ve hoşgörüyle milletin bağrında yer almışlar. Edebiyatı, bir “amaç” olarak değil, sonraki nesillere ulaştırmak için bir “araç” olarak görmüşlerdir. Eğitimci, öğretmen kimlikleriyle de o kutsal görevi büyük bir fedakârlıkla ifa etmişlerdir.
M.Akif ile Bahtiyar Vahapzade’nin benzer yönlerini; vatan sevgilerini, milli birlik ve beraberlik duyguları ile şiirlerinde dile getirdikleri büyük anlamı “tek şuur” çatısı altında görsel ve algısal iletişim koordinasyonlarıyla gençliğe aktarılması hedeflenen proje kapsamında panel, gençlik buluşmaları, çeşitli ziyaretler, vatan ve bayrak şiirleriyle Türk’ü anlatan türkülerin yorumlanacağı etkinler gerçekleştirilecektir.
2 Mayıs 2019 tarihinde başlayacak etkinliklerin ilk günü, Türk heyetince; Şehitler ve Fahri Hiyabanı ile Vahapzâde’nin kabir ziyaretleri gerçekleştirilecek, Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk ve karanfil bırakılacak.
Aynı gün, 15:00 – 18:00 saatleri arasında Milli İlimler Akademisi Konferans Salonunda “Mehmet Âkif Ersoy & Bahtiyar Vahabzâde Paneli” düzenlenecek.
Mehmet Akif Ersoy’un, yoklukla, çileyle, sürgünle ama en çok mücadeleyle geçen hayatı, fikriyatı ve şairliğini içine alan tüm yönlerinin, İstiklâl Marşı ve mücadelesinin yalın hikâyesi ile birlikte “Âsım’ın Nesli”nin ele alınacağı, moderatörlüğünü Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir’in üstlendiği;
AMEA BaşkanYrd., Milletvekili Akademik İsa Habibbeyli, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yrd. Nadir Alpaslan, T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, T.C. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Sebîlürreşad Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Bayhan, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, M.Âkif Ersoy’un Torunu Selma Ersoy Argon ile TBMM İstanbul MV, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Bşk. Şamil Ayrım’ın açılış konuşmalarını gerçekleştireceği “Mehmet Âkif Ersoy’un Hayatı, İstiklâl Marşı ve Hikâyesi” başlıklı l.Oturumda; Sebîlürreşad Yayın Kurulu Başkanı Recep Garip, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Prof.Dr. Saleh Sultanov ile Sebîlürreşad Sanat Editörü-Şair Cevat Akkanat’tan oluşan panelistler tarafından,
Moderatorlüğünü AMEA BaşkanYrd., Milletvekili Akademik İsa Habibbeyli’nin yapacağı “Bahtiyar Vahabzâde’nin Hayatı, Özgürlük Mücadelesi ve Vatan Aşkı” başlıklı ll.Oturumda ise, Habibbeyli’nin yanı sıra Fil.e.d., Prof. Dr. Şirindil Alışanlı, Fil.e.d. Alizade Askerli, Fil.e.d. Rahid Ulusel, Fil.e.d. Elnare Akimova, Fil.f.d. Aslan Salmansoy, Fil.f.d. Esmira Fuad ile Alemdar Cabbarlı’dan oluşan panelistler, eserlerinde Azerbaycan Türkçesi’ni “en temiz” şekilde kullanmaya ihtimam gösteren ve halkının duygularına tercüman olan, verdiği Azerbaycan özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı “İstiklal nişanı” ile ödüllendirilen Bahtiyar Vahabzâde’nin çileli hayat hikâyesini, özgürlük mücadelesini ve vatan aşkını anlatacaklardır.
Günün sonunda “Şiirler ve Türküler Türk’ü Anlatır” programı icra edilecek olup her iki şairin huzur veren mısralardan oluşan vatan, bayrak ve ezan gibi mukaddes değerlerimizi anlatan şiirler Türkiye’den gelen ve Azerbaycan’dan katılan yorumcular tarafından vatan, bayrak ve kahramanlık türküleri eşliğinde yorumlanacaktır.
Etkinliğin ikinci günü, 3 Mayıs 2019 sabahında Türk heyetinin, Azerbaycan Kültür Bakanlığı, T.C.Bakü Büyükelçiliği ile Bakü Yunus Emre Enstitüsüne yapacakları ziyaretlerle başlayacak, akabinde ise Anayurt ile Atayurt arasındaki gençlik değişiminin önü açacak, edindikleri tecrübeleri yarınlara taşıyacakları; T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ile EkoAvrasya Danışma Kurulu Başkanı Feramuz Üstün’ün açılış konuşmalarını yapacağı, M.Âkif Ersoy’un Torunu Selma Ersoy Argon, Azerbaycan Atatürk Kültür Merkezi Şube Müdürü Ekber Koşalı, Sebîlürreşad Yayın Kurulu Başkanı Recep Garip ile Hazar Üniversitesi Öğrt. Üyesi Dr.Telman Nusretoğlu’nun panelist olarak katılacağı “Türkiye-Azerbaycan Gönül Köprüsü” başlığı adı altında Hazar Üniversitesi’nde “Gençlik Buluşmaları” düzenlenecektir.
Şair Ömer Faruk Arlı ile TV-Radyo Programcısı Begüm Özgirgin tarafından sunulacak tüm etkinliklerin sonunda; “Safahat” ile “Vatan Millet ve Anadili” Kitapları ile 110 yıllık öyküyü barındıran Sebîlürreşad Mecmûasının “İki Şair Bir Şiir “İstiklâl” manşetli özel sayısı katılımcılara ücretsiz dağıtılacaktır.
Projemiz kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklere ait program akışının yer aldığı “Haber Lansmanı” sizinle paylaşmaktan ve aramızda bulunmanızdan onur duyarız.