EkoAvrasya’dan Ali Şîr Nevaî’ye Vefa

Özbekistan Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Özbekistan’ın Kültür Hazinesi: Ali Şîr Nevaî” paneli 26 Şubat 2020 tarihinde, Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamhodjaev, Afganistan Kiev Büyükelçisi Sardar Mohammad Rahmanogli, TBMM Bursa Milletvekili ve Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, YTB E. Başkanı Kemal Yurtnaç, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ve kültür-sanat çevrelerinin teşrifleriyle Ankara’da Millî Kütüphanede gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Eren, “Türkistan medeniyetinin doğduğu, Asya’nın kalbi, büyük coğrafyanın en önemli merkezlerinden biri Özbekistan, Harezmi’den Uluğ Bey’e, Ali Kuşçu’dan İbn-i Sina’ya, Tirmizi’den Buhari’ye kadar çağını aşan büyüklere ışık tutmuştur. Bunlardan birisi de Ali Şîr Nevaî’dir. Eşsiz Özbekistan toprakları diğerlerini olduğu gibi onu da beslemiş, bilim ve irfanla bir araya getirerek bizlere kazandırmıştır. Nevaî dilimize, kültürümüze, düşünce geleneğimize büyük katkıda bulunmuştur. Bugün burada onun eşsiz katkılarını konuşurken, aynı zamanda Özbekistan ile bağımızın ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha vurgulamış olacağız.” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı konuşmasında, “Ali Şîr Nevaî’nin eserlerini ve eserleri hakkında yazılanları yana yana koyarsak onun çok yönlü kişiliği kendiliğinden ortaya çıkar. Onun hakkında kimler çalışıyor diye baktığımızda dilbilimcilerin, edebiyatçıların, tarihçilerin, ilahiyatçıların çalıştığını yani çok farklı alanlardan çalışanların olduğunu görmekteyiz. Eserleriyle birçok alana dokunmuş büyük bir düşünür olan Nevaî’yi, Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin yoğunlaştığı bu dönemde, bugünkü toplantımızın konusu olarak ele almayı çok önemsiyoruz. İlişkilerimizin her daim gelişmesi bakımından bu programı kilometre taşı olarak görüyoruz.” vurgusu yaptı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, “Bu önemli programı gerçekleştiren EkoAvrasya ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği’ne çok teşekkür ediyoruz. Özbekistan bizim için çok mühim. Üniversitemiz, Semerkant, Taşkent, Buhara’da olmak üzere Özbekistan’daki 8 üniversite ile eğitim alanında önemli anlaşmalar yaptı. Bunlar ilim irfan yuvalarımız için çok önemli bağlar kurmaya vesile olmaktadır. Mevlana’nın “Aynı dil değil, aynı duyguyu paylaşanlar iyi anlaşır” sözü ülkelerimiz için büyük hakikattir. Bu duyguyu bize yükleyen başta Ali Şîr Nevaî olmak üzere şahsiyeti, kültür ve düşün hayatıyla önemli katkıları olan büyüklerimizi konuştuğumuz paneller dizisi hepimiz için çok kıymetlidir.” dedi.

Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Sayın Alisher Agzamhodjaev konuşmasında Büyükelçilik olarak EkoAvrasya ile gerçekleştirdikleri programlarla Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin önemli mesafe katettiğini, yine bir yenisiyle bir araya gelerek kültür alanındaki önemli büyüklerden Ali Şîr Nevaî’nin konuşulacağı bu panelle, köprüleri daha da sağlamlaştırdıklarını belirtti. Sadece kültür değil, diplomasi, ekonomi, ticaret, eğitim, turizm gibi alanlarda da yapılan iş birliklerle ve her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının yakın temaslarıyla köklerin her zamankinden daha fazla birbirine kenetlendiğini vurguladı.

TBMM Bursa Milletvekili ve Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, “Özbekistan Orta Asya’nın ve Türk dünyasının parlayan yıldızlarındandır. Medeniyetin büyüklerine ev sahipliği yapmış olması ayrıca bunun temellerindendir. Her iki cumhurbaşkanının gayretleriyle ülkelerimiz ilişkilerinde de büyük yol aldık. Ata topraklarımızdan dünyaya ışık tutan büyüklerden Ali Şîr Nevaî’yi hem yâd etmek hem de şahsiyeti ve hayatının her döneminde yaşadıklarından ve yol göstericiliğinden feyz almak üzere, derin bilgilere ulaşmak üzere bu kıymetli programda bulunmaktan büyük memnuniyet duymaktayız.” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarını takiben müzik ve beyit dinletisi gerçekleştirilerek, panele geçildi.

Ali Şîr Nevaî’nin hayatının, siyasî ve idarî alandaki görevlerinin, ilim ve sanata olan katkılarının konuşulduğu panelin Oturum Başkanlığı’nı Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir yaptı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Toprak ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Açık panel konuşmacıları olarak katıldı.

Program akademisyenlere plaket takdimi ve fuayede toplu fotoğraf çekimleriyle sona erdi.

ekoavrasyadan_ali_sir1

ekoavrasyadan_ali_sir2

ekoavrasyadan_ali_sir3

ekoavrasyadan_ali_sir4

ekoavrasyadan_ali_sir5

ekoavrasyadan_ali_sir6

ekoavrasyadan_ali_sir7

ekoavrasyadan_ali_sir8

ekoavrasyadan_ali_sir9

ekoavrasyadan_ali_sir10

ekoavrasyadan_ali_sir11

ekoavrasyadan_ali_sir12

Son Yazılar