EkoAvrasya Tarihe Not Düşmeye Devam Ediyor

ANKARA (QHA)
Türkiye ile Ukrayna arasındaki stratejik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla planlanan Çalıştay, Ankara Keçiören’de çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Keçiören Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Türkiye-Ukrayna İlişkilerinde Stratejik Yol Haritası” başlıklı çalıştaya, T.B.M.M. Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sıbiga, Türkiye Cumhuriyeti müstakbel Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren ve alanında uzman yetkililer ile akademisyenler katıldı.

Çalıştay’da Türkiye ile Ukrayna arasındaki ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel ilişkilerin mevcut potansiyeli, katılımcılar tarafından tartışılarak bölge istikrarına sağlayacağı katkılar ele alındı.

Çalıştay, açılış ve protokol konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarında, Hikmet Eren (EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı), Rasim Bekmezci (DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı), Mustafa Ak ( Keçiören Belediye Başkanı),  Mustafa Deryal (Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı), Yağmur Ahmet Güldere (T.C. Dışişleri Bakanlığı müstakbel Kiev Büyükelçisi), Andrii SIBİGA (Ukrayna Ankara Büyükelçisi), Polat Türkmen (TBMM Zonguldak Milletvekili) ve Yıldırım Tuğrul Türkeş (TBMM Ankara Milletvekili-Türkiye Ukrayna Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı) söz aldı.

Protokol konuşmalarının ardından başlayan oturumda, oturum başkanlığını EkoAvrasya Akademik Kurulu Üyesi Av. Gözde Kılıç Yaşın icra etti. I. Oturumda, öğretim üyeleri Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ve Prof. Dr. Bahattin Türetken, Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Sergii Svystil ve Ekonomi Uzmanı İgor Guzhv iki ülke arası ekonomik ilişkileri ele aldılar.

İkinci oturumda, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcısı ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Ankara Ukrayna Derneği Başkanı Dr.Yuliya Biletska, KAFKASSAM Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Oktay, Keçiören Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Mustafa Araç ve Ukrayna Gagavuz Dernekleri Başkanı Vasyl Kelıoglo  konuşmalarını gerçekleştirdi.

ÇALIŞTAYIN AÇILIŞ KONUŞMALARI

İlk konuşmayı yapan EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, serbest ticaret anlaşmalarına önem verdiği konuşmasında, “1991 yılından beri iki ülke arasındaki ilişkiler üst düzeydir. İki ülke, bugüne kadar hiç bir sıkıntı yaşamamıştır. 2011 yılında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, iki ülkenin arasındaki ilişkileri daha da geliştirmiştir. Birkaç gün içinde stratejik yol haritasını kamuoyu ile paylaşacağız. 4 milyar dolar olan ticaret hacmimizin, 10 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. Önümüzdeki süreçte de Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 2 milyon olmasını istiyoruz. Rusya, Kırım topraklarını haksız bir şekilde işgal etti. Karadeniz’in barış denizi olmasını istiyoruz. Kırım’ın haksız işgalini tanımıyoruz. Kırım’ın özgürlüğüne kavuşacağına inanıyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Rasim Bekmezci, “Türkiye-Ukrayna İş Konseyi adına hepinizi selamlıyorum. Bu sene diplomatik temaslarımızın 100. yılını kutladığımız komşumuz Ukrayna, bölgesinde karar verici bir ülkedir. Ukrayna’da çalışan 4 tane nükleer enerji santrali var. Bu santraller ülkenin enerji ihtiyacının %50’sini karşılıyor. Ukrayna ile olan ilişkilerimizin daha da artacağına inanıyorum.” dedi.

Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Deryal ise, “Türkiye Ukrayna’nın, Ukrayna’da Türkiye’nin en yakın dostlarındandır. Kerç Boğazındaki sıkıntının da barışçıl yollarla çözüleceğine inanıyorum. Türkiye’nin Ukrayna’daki yatırımları 311 milyon dolara kadar ulaşmıştır. Dış yatırımları da sayarsak 3 milyar dolara yakın bir meblağ vardır. Ukrayna ile imzalanacak serbest ticaret anlaşması, iki ülke arasındaki ticareti daha da artacaktır.” sözlerini dile getirdi.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak,  “Sizleri Keçiören’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Ticari, kültürel, siyasi ve ekonomik açından bu Çalıştay önemlidir. Türkiye-Ukrayna arasındaki ilişkiler devlet başkanları seviyesinde de çok iyi ilerlemektedir. Her kurum ve kuruluşun üstüne düşeni yapması gerekir. Keçiören Belediyesi de üstüne düşeni yapacaktır. Dolayısıyla şehirlerarası diplomasinin de önemi büyüktür. Bu Çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”  temennisinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti müstakbel Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Türkiye’nin Kırım’ı yakından takip ettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bakanlığım adına hepinizi selamlıyorum. Burada Kırımlı kardeşlerimiz var ve Gagavuz Türkleri kardeşlerimiz de var. Onları da selamlıyorum. Türkiye-Ukrayna ilişkileri geçmişte nasıl iyiyse şimdi de o şekilde iyi gidiyor. İstanbul’da yaptığımız toplantı çok başarılı geçti. Bu güzel ilişkilerin, ticaret ve ekonomiye de yansımasını istiyoruz. İki ülke ticaret hacminin 2023 yılından sonra 10 milyar dolara dayanmasını bekliyoruz. Türk vatandaşlarının sadece kimlikle girdiği 2 ülkeden birisi Ukrayna’dır.  Ukrayna, içinde bulunduğu sıkıntılı süreç içinde bile reformlarına devam ediyor. Bizim Ukrayna’ya desteğimiz tamdır. Türkiye hem Donbas  hem de Kırım’ı yakından izliyor. Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz.  Kerç Boğazında tatsız olaylar yaşandı.  Bakanlığımız, bütün olayları yakından izliyor. Sözlerimi sonlandırırken, milyonlarca Ukraynalı’nın ölümüyle sonuçlanan ‘Holodomor’ adı verilen olayda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum.”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sıbiga, dün yaşanan Rusya’nın Kerç boğazındaki saldırganlığına açıklık getirerek, “Aranızda bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Bugün burada bu salonda gerçek dostlarımız bir araya geldi. Keçiören Belediyesine de çok teşekkür ediyorum. Kendi konuşmamı başka birinin konuşmasıyla değiştirsem hiçbir problem olmaz. Biz ilkeli ve hiçbir problemi olmayan iki ülkeyiz. Kazan kazan formülünü uyguluyoruz. Birikimlerimizi 2 halkın lehine kullanıyoruz. Yeni atanan Büyükelçi Yağmur Bey’e  konuşmalarından  dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi konuşmasında Holodomor’ u andı. Türkiye’nin Ukrayna konusunda değişmeyen tutumu için teşekkür ediyoruz. Kırım Tatarlarını her zaman desteklediler. Dün Rusya’nın saldırısına tanık olduk. Size birkaç olayı anlatacağım. Bu Ukrayna’ya karşı açık bir saldırıdır. Rusya silah kullandığını saklamadı. 3 Ukrayna gemisine ateş açıldı. 6 askerimiz yaralı 2 tanesi ağır yaralı.2014 yılında yaşananların tekrar olmaması için uluslararası toplumun tepkisi çok önemli.  Ukrayna ordusu tamamen hazır duruma getirildi. Sıkıyönetim ilan edilmesi Rusya’ya savaş ilan edilmesi anlamına gelmez. Ukrayna her gün askerlerini kaybediyor. Türkiye’nin tutumu için tekrar teşekkür ediyoruz.  Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin geliştirilmesi için güzel mekanizmalar kuruldu. Denilebilir ki, Türkiye-Ukrayna ilişkileri ya güzeldir ya da çok güzeldir. İki Cumhurbaşkanı arasında çok güzel ilişkiler kuruldu. Özellikle, ekonomik etkileşim çok önemli.  İki ülke arasında belli projeleri gerçekleştirmek için hiçbir engel bulunmamakta. Serbest ticaret anlaşmasının olmaması ekonomik açıdan iki ülkeyi etkiliyor.  Serbest ticaret anlaşmasıyla orta ve büyük çaplı iş dünyası kazanacak. Bu anlaşma yatırım hacmini arttıracak. Kimlikle ülke ziyareti iki ülkenin birbirine güvenini gösteriyor.  Kiev’de bulunan Yönet Can Tezel’e teşekkür ediyorum. Türkiye’de daha fazla Ukrayna, Ukrayna’da daha fazla Türkiye formülünü buldu. Yeni atanan Yağmur Bey’e çok teşekkür ediyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Ukrayna Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, T.B.M.M. Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de gerçekleştirdiği konuşmasında, “Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin daha da güzelleşmesi için bir aradayız. Dün talihsiz bir olay yaşandı. Türkiye’nin tavrı en başından beri açık. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne duyduğumuz saygı belli. Bu gerilimin doğru bir şekilde sulh içinde neticelendirilmesini arzu ediyoruz.  Yaralanan Ukrayna askerleri var. Onlara geçmiş olsun diyoruz. Bizim kardeşlerimizin olduğu Kırım’ın durumu bizim kabul etmediğimiz hiçbir şartta hoş görmediğimiz bir durum. Kırım Tatarlarının eskiden olduğu gibi meclislerinin çalışması ve Kırım’a dönmesi yasak olan liderlerinin Kırım’a dönmesini arzu ediyoruz.  Dostluk grubuna TBMM’den bütün partilerden başvuru oldu.  Bu çok sevindirici. Bu dostluk grubuna bütün siyasi partilerden üye bulunuyor.” dedi.

Programda, açılış konuşmalarının bu temennilerle sonlandığı ve oturumlara geçildiği belirtildi.

Etkinlikte, katılımcılara oturum konuşmalarının sonunda plaket de takdim edildi. Plaketlerde: “Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Keçiören Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, ‘Türkiye-Ukrayna İlişkilerinde Stratejik Yol Haritası’ başlıklı çalıştayın icra edilmesi sürecine sunmuş olduğunuz katkılardan dolayı, şükranlarımızı arz ederiz.” ibaresi yer aldı.

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye1

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye2

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye3

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye4

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye5

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye6

ekoavrasya_tarihe_not_dusmeye7

Son Yazılar