İsrail, “bölgeyi terk edin” çağrısı yaparak Filistinlilerin sığınmak amacıyla toplanmasını istediği kent merkezlerini de bombalıyor.
İsrail ordusunun, tam abluka altına aldığı Gazze’de, halka toplanma çağrısı yaptığı; Gazze kent merkezi ve sığınakları ile Refah ve Han Yunus’u şiddetli saldırılarla hedef aldığı görülüyor.
Gazze’ye yoğun bombardıman başlamasının ardından sivillerin bir bölümü, saldırıdan korunacakları düşüncesiyle evlerini terk ederek İsrail ordusunun duyurduğu 4 noktaya yöneldi.
Ancak İsrail ordusunun son iki gündür düzenlediği saldırılara bakıldığında Gazze Şeridi’nde toplanma alanı olarak tasarlanan yerlerin de vurulduğu anlaşılıyor.
Sözcü toplanma çağrısı yaptı, İsrail ordusu vurdu
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 8 Ekim’de X sosyal medya platformundan, Hamas’ın yerleşim bölgelerindeki faaliyetlerinin, İsrail Savunma Kuvvetlerini (IDF) zor durumda bırakması sebebiyle halkın ikamet ettiği bölgeleri terk etmesi çağrısında bulundu.
Adraee, açıklamasında bu bölgeleri, Gazze kent merkezi, Gazze’nin merkezindeki sığınaklar, Han Yunus kent merkezi ve Refah kent merkezindeki sığınaklar olarak duyurdu.
Buna rağmen, İsrail ordusu, Filistinlilere toplanma çağrısı yaptığı noktaların bulunduğu bu 4 bölgeyi de bombaladı.
İsrail’in son düzenlediği saldırılarda Gazze kent merkezinde, Cibaliya ve eş-Şati mülteci kampları, Şeyh Rıdvan ile er-Rimal mahallelerinin yanı sıra Kerame bölgesini de hedef aldı.
Uluslararası yardımın ulaşmaması için Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah’ın çevresini vuran İsrail ordusu Han Yunus ve Nusayrat Mülteci Kampını da bombaladı.
Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden Gazze Şeridi, yaklaşık 360 metrekarelik bir alanda 2,3 milyon Filistinliyi barındırıyor.
İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 1537’ye yükseldi
Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 500’ü çocuk, 276’sı kadın olmak üzere 1537 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 bin 612 kişinin yaralandığı kaydedildi.
İki aileden 44 kişi hayatını kaybetti
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçlerinin hava saldırısında Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye beldesinde Filistinli “Şihab” ile “Ebu Hamidan” ailelerinin yaşadığı evler vuruldu.
Saldırıda Filistinli Şihab ve Ebu Hamidan ailelerinden aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 44 kişi hayatını kaybetti.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, evlerin birbirine bitişik nizamda olduğu bölge, İsrail tarafından yoğun şekilde hava saldırısına maruz bırakıldı.
Saldırı, bölgede çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yanı sıra büyük çaplı hasara yol açtı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Gazze asla eskisi gibi olmayacak
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail askerlerine hitap ettiği konuşmasında, Gazze’yi yönetenlere ağır darbe vurulacağını, geri kalanların ise 7 Ekim’deki gibi bir saldırının İsrail’in başına gelmeyeceğini anlayacağını iddia etti.
“Düşmanlarımıza kesin bir darbe vuracağız. Bugünkü görevimiz bu ve bunu başarmakta kararlıyız. Bu durum zaman alacak ve sabır gerekiyor.” diyen Halevi, Hamas tarafından kaçırılan İsraillilerin geri dönmesi için de ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
İsrail ordusu: Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana 6 bin bomba attık
Öte yandan İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yaklaşık 6 bin bomba atıldığını duyurdu.
Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılara ilişkin bilgi verildi.
Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba atıldığı kaydedilen açıklamada, saldırılarda 3 bin 600 hedefin vurulduğu ve yüzlerce silahlı Filistinlinin öldürüldüğü ifade edildi.
Açıklamada, vurulan noktalar arasında Hamas’a ait komuta kontrol, stratejik askeri altyapı, mühimmat üretim ve istihbarat merkezlerinin yanı sıra deniz ve füze hedeflerinin bulunduğu savunuldu.
İsrail’in Gazze sınırında tank hareketliliği
İsrail ordusu hava ve denizin yanı sıra obüslerle de Gazze’yi vuruyor.
Bölgede yaşananların ardından İsrail ordusunun Gazze’ye kara saldırısı başlatıp başlatmayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor.
Bölgede durum daha da kritik hale gelirken, akşam saatlerinde İsrail’e ait çok sayıda tankın Sderot yakınında toplandıkları alandan hareket etmesi göze çarptı.
Üzerinde İsrail bayrakları asılan tanklar, bölgede bilinmeyen noktaya doğru hareket etti.
Filistin Başbakanı Iştiyye: Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için Mısır’la çalışıyoruz
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail’in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılması için Mısır ile çalışma yürüttüklerini belirtti.
Iştiyye yayınladığı görüntülü mesajında, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılması başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için koridorların açılması konusunda Mısır’daki kardeşlerimizle çalışıyoruz.” diyen Iştiyye, ayrıca İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin, Gazze, Kudüs ve diğer Filistin topraklarında Filistin halkına karşı işlediği suçlara ivedilikle son vermesi için uluslararası toplumla birlikte çalıştıklarını ifade etti.
Iştiyye, şu an için önceliklerinin Gazze’deki Filistin halkına düzenlenen saldırının durdurulması olduğunu vurguladı.
Filistin Başbakanı, Birleşmiş Milletlerden (BM) saldırıların durdurulması için acilen harekete geçmesini, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile uluslararası kuruluşlardan da Gazze Şeridi’ne yeniden elektrik ve su temininin sağlanmasını istedi.
Abluka altında tutulan Gazze Şeridi’ndeki Refah Sınır Kapısı, Mısır’a açılıyor.
Toplu katliam
Iştiyye, “Gazze Şeridi’ndeki tüm sınır kapılarının kapatılması ve yardımların girişinin engellenmesi, Gazze’deki halkımıza yönelik toplu katliamıdır.” ifadesini kullandı.
Gazze’ye yapılacak herhangi bir kara saldırısının felaket sonuçlar doğuracağına ve Gazze’deki Filistin halkına karşı katliamlara yol açacağına dikkati çeken Iştiyye, bölgede yıkılan binaların enkazı altında yüzlerce çocuk, kadın ve masumun hayatını kaybettiğine işaret etti.
Iştiyye, “Elektriğin kesilmesi, hastanelerin kabristana dönüştürülmesi anlamına geliyor, kanalizasyonların arıtılmaması nedeniyle sokaklar sağlık açısından felaket durumda.” dedi.
Filistin Başbakanı, uluslararası basına da “Filistin halkı hakkında yalan haber ve iddiaları yayınlamaya son vermeleri” çağrısında bulundu.
Filistin halkının, özgürlük, barış içinde bir yaşam ve bağımsız devletlerinde topraklarını ve kutsallarını korumak istediğini vurgulayan Iştiyye, “Topraklarımız ve halkımıza karşı suç işleyen bu işgali sonlandıracak siyasi bir ufuk oluşturulması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
BM: Gazze’de yerinden edilenlerin sayısı son 24 saatte yüzde 30 arttı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) Gazze’deki durum hakkında son raporlarını aktardı.
Gazze Şeridi’nde çok sayıda “kitlesel yerinden edilmenin devam ettiğini” belirten Dujarric, “Yerinden edilenlerin kümülatif sayısı son 24 saatte yüzde 30 artarak toplamda 338 bini aştı. Bunların 3’te 2’sinden fazlası UNRWA tarafından yönetilen okullara sığınıyor.” dedi.
Dujarric, yerinden edilen yaklaşık 218 bin Filistinlinin Gazze Şeridi’ndeki UNRWA’ya ait 92 okula yerleştirildiği bilgisini paylaştı.
2 bin 500 yerleşim yeri tahrip oldu
Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, İsrail Ordusunun hava saldırıları sonucu Gazze’de 2 bin 500 yerleşim yerinin yaşanmaz hale geldiğini, yaklaşık 23 bin binanın ise orta ile küçük ölçekte hasara maruz kaldığını belirtti.
İsrail hava saldırılarında en az 88 eğitim tesisinin vurulduğunu söyleyen Dujarric, bu binaların 18’inin UNWRA yönetimindeki okullar, 70’inin ise Filistinlilere ait eğitim kurumları olduğunu ifade etti.
Dujarric ayrıca, İsrail’in 8 Ekim’de Gazze’ye elektrik ve yakıt tedarikini durdurması sonucu OCHA’ya ait bir güneş enerjisi santralinin yakıtının bittiğini, buna bağlı olarak bölgede elektrik ve su krizinin arttığını söyledi.
Genel Sekreter Sözcüsü, “Gazze Şeridi’nin İsrail otoriteleri tarafından tamamen abluka altına alınması nedeniyle su kaynakları yenilenemiyor, yakıt getirilemiyor ve İsrailli su tedarikçileri artık Gazze’ye su dağıtmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde: Düşman, Gazze’ye karadan saldırmaya cüret ederse büyük kayıplar verecek
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, bant kaydından yaptığı konuşmada, Aksa Tufanı saldırısı öncesi yapılan hazırlıklar, planlar ve savaşın gidişatına ilişkin bilgi verdi.
Ebu Ubeyde, “Aksa Tufanı” savaşının, Filistinli grupları birleştiren “Kudüs’ün Kılıcı” (2021) operasyonunun bittiği yerden başladığını belirtti.
İsrail’in savaşın alanını genişletme imasında bulunmasının kendilerini yeni seçenekler üzerinde düşünmeye ittiğini belirten Ebu Ubeyde, “Düşman, Gazze’ye karadan saldırmaya cüret ederse büyük kayıplar verecek.” dedi.
Saldırı öncesi yapılan hazırlıklara ilişkin Ebu Ubeyde, “Saldırıya katılacak güçlerin eğitilmesi için yoğun bir plan yaptık. Eğitimlerin gizli kalması konusunda hassas davrandık. 3 bin askerin savaş, 1500 askerin de destek operasyonlarına katılması için plan yaptık. (İsrail’in) Gazze Tümenini yok etmek için 10 askeri müdahale noktasına ek olarak 15 noktadan saldırdık.” dedi.
Ebu Ubeyde, sahada savaşın gidişatını kontrol altında tuttuklarını ve savunma alanındaki hazırlıklarının yeterli olduğunu belirtti.
Ebu Ubeyde, Aksa Tufanı kapsamında, İsrail’in Gazze Tümeni’nin 3 bin 500 roketle hedef alındığını dile getirdi.
Mescid-i Aksa, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilere seslenen Ebu Ubeyde, Aksa için savaştıklarını, esirlerle ilgili ellerindeki kartların da onların özgürlüğe kavuşmasını sağlayacağını kaydetti.
DSÖ: Gazze’ye tıbbi hizmetlerin sağlanması için bir insani koridora ihtiyacımız var
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Fransa’nın Lyon kentinde katıldığı bir programın ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
İsrail-Filistin arasında yaşanan gerilim nedeniyle endişeli olduğunu dile getiren Ghebreyesus, hem İsrail’de hem de Filistin’de hayatlarını ve ailelerini kaybedenler için üzgün olduğunu ifade etti.
Ghebreyesus, yaşanan çatışmalarda desteğe ihtiyacı olanların desteklenmesi, korunmaya ihtiyacı olanların ise korunması gerektiğini söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile 9 Ekim’de Kahire’de buluştuğunu hatırlatan Ghebreyesus, Sisi’nin Refah Sınır Kapısı aracılığıyla Gazze’deki Filistinlilere tıbbi malzemelerin ulaştırılmasını kabul ettiğini kaydetti.
Ghebreyesus, “Gazze’ye tıbbi hizmetlerin sağlanması için bir insani koridora ihtiyacımız var.” dedi.
Gazze’deki sivilleri korumak ve onlara destek sağlamak açısından bu koridorun önemli işlevi olacağına da işaret eden Ghebreyesus, “Onların yiyecek, tıbbi hizmet ve malzemeye ihtiyaçları var.” diye konuştu.
İsrail-Filistin çatışması
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.
Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.