KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırgızistan’da

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, EkoAvrasya Vakfı, Türkiye Enerji Üreticileri Derneği ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin müşterek organizasyonunda “Bağımsızlığının 32. Yılında Kırgızistan’da Enerji Yatırımları ve İşbirliği Konferansı” 4 Aralık 2023 tarihinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Konferansın açılışına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, T.C. Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, KKTC Bişkek Temsilcisi Mehmet Davulcu, Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Rektör Vekili Dr. Baktıgül Kalambekova, EkoAvrasya Vakfı Başkanı Hikmet Eren, Başkan Vekili Kemal Kurnaz, sektör temsilcileri, akademsiyenler, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

İlginin yoğun olduğu açılış töreni kardeş ve dost ülkelerin milli marşlarının okunmasıyla başladı ve açılış konuşmalarıyla devam etti.

Ev sahibi olarak kürsüye ilk çıkan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Dr. Baktıgül Kalambekova oldu. Dr. Kalambekova konuşmasında, “Kırgızistan, enerji geliştirme alanında zengin bir potansiyele sahip bir ülkedir. Özellikle gururla belirtmek isterim ki, dağlarımız sadece bizim değil, aynı zamanda tüm Orta Asya’nın su alma kuleleridir. Buzullarımız, tatlı su kaynağı olma özelliği taşırken; nehirlerimiz ve göllerimiz, sadece ülkemizin değil, aynı zamanda bölgedeki yaşamın temel koşullarını oluşturmaktadır. Bağımsızlık koşullarında, ülkemizin sulama potansiyeli önemli bir değişim yaşadı ve bu, enerji ihtiyacının öne çıkmasına neden oldu. Bu bağlamda, dünyanın önde gelen ülkelerinin enerji sektöründeki en iyi uygulamalarını öğrenmek ve bu bilgileri ülkemizde etkili bir şekilde uygulamak, öncelikli hedefimizdir.’ dedi.

Rektör Vekili Dr. Baktıgül Kalambekova, konuşmasını, ‘Bu etkinliğin, sektör profesyonelleri, akademisyenler ve iş dünyasından katılımcılar arasında önemli bir bilgi alışverişi platformu olacağına inanıyorum.’ temennileriyle tamamladı.

Tanrı Dağlarında Bir Tarih Yazılıyor

Ardından kürsüye Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan çıktı. “Bugün Tanrı dağlarında bir tarih yazıyoruz. Sizler de bu tarihî anlara şahitlik ediyorsunuz.” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Rektör Ceylan, Tanrı Dağları’nın eteğinde bir araya gelen katılımcılara bu tarihî anın manasından bahsetti ve 4 Aralık Manas Destanı Gününü kutladı. “Manas Destanı bizim şerefimiz, haysiyetimiz.” diyen Rektör Ceylan sahneye genç Manasçı Hacıbek’i davet etti. Manas Destanı’ndan bir parça okuyan genç Manasçı salonda yürekleri titretti.

“1571’den beri Kıbrıs’tayız”

Konuşmasında Kıbrıs’ın Türk tarihindeki yeri ve öneminden bahseden Rektör Ceylan, Kıbrıs’ta Türk varlığının 1571’den bugüne uzanan köklü bir geçmişinin olduğuna vurgu yaptı. “Kıbrıs bizim millî davamızdır.” diyen Ceylan, Türkiye’nin Akdeniz’e hapsedilmeye çalışıldığı dönemde ortaya konulan “Mavi Vatan” projesinin Kıbrıs’a güçlü bir destek sağladığını ifade etti.

Konuşmasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılının aynı zamanda Türk Dünyası’nın da Yüzyılı olacağı sözlerine atıfta bulunarak birliğin güçlenmesiyle hem Türk Dünyası’nda hem bölgede hem de dünyada barış ve huzurun artacağına vurgu yaptı.

“Nice yüzyıllar Kıbrıs’ta Türklük var oldu ve var olmaya devam edecektir”

Kıbrıs meselesini en iyi bilen liderlerden biri olarak Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov’un Kıbrıs konusunda önemli katkıları olduğunu vurgulayan Rektör Ceylan, Sayın Sadık Caparov’a teşekkürlerini iletti. Ceylan konuşmasını, Kıbrıs davasının öncü isimlerinden, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’ın şu sözleriyle tamamladı: “Hayatta hiçbir zaman yalpalamayacaksın, düşüncelerinde bir ileri bir geri adımlar atmayacaksın, her dönemin adamı değil, her dönem adam olacaksın.”

Tarihe Kayıt Düşecek Buluşma

Konuşmasına Türk devletleri ve akraba toplulukları arasındaki kültürel dayanışma ve iş birliğini desteklemek amacıyla düzenlenen konferansın önemine vurgu yaparak başlayan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci, “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarıyla yola çıktıklarını belirtti. İlyas Demirci, Türkiye ve Kırgızistan arasında mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanlarında gerçekleştirdikleri iş birliği protokollerinin ve uluslararası etkinliklerin önemine vurgu yaptı.

Bağımsızlığının 32. yılını kutlayan Kırgızistan’da gerçekleştirilen konferansın, özellikle enerji odaklı olmak üzere birçok sektörde iş birliği olanaklarına fırsat ve imkân sunduğunu ifade eden İlyas Demirci, Türkiye ile Kırgızistan arasında yapılan bu zirvenin, tarihe bir kayıt düşeceğine inandıklarını dile getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan konuşmasında, “Enerji ve iş birliği konferansının iki dost ve kardeş ülke açısından enerji alanında önemli bir işbirliği fırsatı olacağına inanıyorum. Dünyanın gündeminde enerji var, değişim ve dönüşüm var. Böyle bir dönemde bizim de daha fazla birlik olmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Konferansın son konuşmasını yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, katılımcılara önemli mesajlar verdi.

Gönül Bağlarıyla Kurulan Birliktelik

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasına Kırgızistan’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu ve heyecanı ifade eden şu sözleriyle başladı: “Bugün tarihî bir gün, beni büyük bir heyecanla karşıladığınız ata yurdumuz Kırgızistan’da, Tanrı Dağları’nın eteklerinde sizlerle buluşmanın ve hasret gidermenin içerisindeyim. Ata yurdunda, sizlerle buluşmanın mutluluğunu yüreğimde yaşıyorum. Bu birliktelik gönül köprüleriyle sağlanmıştır. Bu buluşmayı sağlayanlara, ağırlayanlara teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov’a teşekkür ederek, “11 Kasım 2022’de Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edilmemizde onun da desteği çok büyüktür.” dedi ve selamlarını iletti. Kırgızistan’ın geçmiş dönemin meclis başkanı ve hâlihazırda Kırgız Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dostluk Grubu Başkanı Dastan Cumabekov’a ve diğer önemli isimlere de teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin hem Türk Dünyası’nın birlik ve iş birliği sürecindeki katkı ve desteklerine hem de Kıbrıs konusundaki güçlü katkı ve desteğini vurguladı. Kıbrıs davasının ortaya çıkış ve gelişimi hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz 1974’te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türklüğünün var olma mücadelesindeki yeri ve önemine değindi ve “Kuzeyde bağımsız, egemen, hür Türk Cumhuriyeti yaşamaya devam edecek.” dedi.

Kıbrıs’taki enerji meseleleri ve projelerine de değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu husustaki büyük gayretlerini vurgulayarak, “Kıbrıs’a kabloyla elektrik getirme projesiyle yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı ve bölgede huzura hizmet etmeyi amaçlıyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasını şu mesajlarla tamamladı: “Bir zamanlar hayal olan Türk Devletler Teşkilatı, artık hayal olmaktan çıktı ve gerçek oldu. Teknolojik gelişmeler aramızdaki mesafeleri yakınlaştırdı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Dünyası’nın ayrılmaz parçasıdır. Türk Dünyası Doğu Akdeniz’de vardır ve etkilidir.”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a “Fahri Doktora” Unvanı Verildi

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senatosu’nun 02/11/2023 tarih ve 14 no.lu toplantısının 2023-14.75 sayılı kararıyla; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Siyasal Bilimler alanında FAHRİ DOKTORA unvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a cübbesini Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan giydirdi. Doktora diplomasını ise Rektör Vekili Dr. Baktıgül Kalambekova takdim etti.

Rektör Ceylan’a Kızıl Elma

Türk tarihine, kültürüne ve medeniyetine olan katkıları ve bilimsel çalışmalarından dolayı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından Türk birliği kurma ülküsünü temsil eden ”Kızıl Elma” ödülü takdim edildi.

Açılış töreni, hediye takdimi ve ardından Manas Üniversitesi Rektörlüğünde toplu hatıra çekimiyle sona erdi.

”Beşparmak Çadırı” Türk Dünyası’nın Kalbinde Açıldı

Açılış töreninin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ve üst düzey bürokratların katılımıyla Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı ile Beşparmak Çadırı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Manas Üniversitesi Türk Dünyası Botanik Bahçesi’nde yer alan Beşparmak Çadırı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar hayırlı olmasını dileyerek “Türk illeri ilelebet var olsun.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, akabinde ise Manas TV’ye özel bir röportaj verdi. Röportajında Kıbrıs halkının yaşadığı zorlu günlerden bahsetti. Bugün gelinen noktada Türk Devletleri Teşkilatı’nın Türk devletleri açısından tarihî, sosyal ve ekonomik önemine değindi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rektör Ceylan, akademisyen ve öğrencilerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yıl dönümü münasebetiyle Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsünde yeni inşa edilen Cumhuriyet Caddesinde yürüdü. Cumhurbaşkanı Tatar, 100. Yıl anısına dikilen anıt taşın yanında Rektör Ceylan ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

Türk Dünyası’nın İzinde Anlamlı Oturumlar!

Manas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen konferans, açış konuşmalarından sonra Türk Dünyası’nın büyük isimleriyle dolu oturumlarıyla dikkat çekti. Manas, Korkut Ata, Cengiz Aytmatov, Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip ve Kurmancan Datka gibi eşsiz şahsiyetlerin adını taşıyan oturumlar, derin konuların ele alındığı bir buluşma ortamı oluşturdu.

Oturumlar, Türkiye ve Kırgızistan arasında iş birliği ve dayanışma fırsatlarını masaya yatırdı. Bu tarihi buluşma, geçmişten gelen değerlerle güçlenmiş bir gelecek inşa etme arzusuyla dolu bir atmosfer oluşturdu.

Devlet bürokratları, bilim insanları, sektör temsilcileri ve sivil toplum liderleri, konferansta ülkeler arası iş birliği için değerli bildiriler sunarak tecrübelerini paylaştılar. Resmi kurum yöneticileri ve sivil toplum temsilcileri iş birliği olanaklarını değerlendirdi.

Son Yazılar