Manisa’da Muhteşem Türkiye-Azerbaycan Gecesi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Şehzadeler Belediyesi ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun katkılarıyla, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi (TDED) tarafından Manisa’da icra edilen, ’’Türk Dünyasında İz Bırakanlar Bahtiyar Vahabzade-Abdurrahim Karakoç Şiirleri ve Türküleri Gecesi’’  büyük ilgi gördü.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sunuculuğunu tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Ahmet Yenilmez’in yaptığı gecede Azerbaycan ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 40’a yakın sanatçı Bahtiyar Vahabzade ve Abdurrahim Karakoç’un eserlerini şiir ve türkü olarak seslendirirdi.

TRT Avaz’dan canlı yayınlanan geceye, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Sema Ramazanoğlu, Manisa Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Doç. Dr. Ganira Paşayeva, Türkiye Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşan Manisa Milletvekili ve TDED Manisa Şube Başkanı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 18 Ekim 1991 Can Azerbaycan’ın bağımsızlık haftası münasebetiyle Manisa’da Türk Dünyası ile ilgili bir etkinlik yapmayı planladıklarını kaydederek, “Bu önemli gecede Azerbaycan’ın Mehmet Akif Ersoy’u olan Bahtiyar Vahabzade’yi ve Türkiye’nin en önemli, en büyük halk şairlerinden biri olan Abdurrahim Karakoç’u analım istedik. İkisine de rahmet diliyorum bu vesileyle. 1920’li yıllarda Azerbaycan ve Türkiye işgal altında. Osmanlı yıkılmış 9 Cephede dövüşüyoruz. Her yerde kan, gözyaşı ve ıstırap var. Son kale, son sığınak, limana doğru yürüyoruz. Tam o dönemde Azerbaycan’da Bakü’den bir ses yükseliyor. Bu kişi Mehmet Emin Resulzade. Azerbaycan’ın ilk devlet başkanı, “Bir kez yükselen bayrak bir daha inmez” diyor. Belki aynı saat ve dakikalarda Ankara önlerinde bir lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Ya İstiklal ya ölüm” diyor. O günden bugüne Türk Dünyası olarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Biz Turan’ın çocuklarıyız. Aynen Nevzat Kösoğlu’nun söylediği gibi biz türkülerimizle tanınırız. Yarın mahşer gününde birbirimizi yine türkülerimizle tanıyacağız inşallah” dedi. Özdağ, “Kahramanlar kültürlerle olur. Kültür, tarih sahnesine çıktığınız andan itibaren biriktirdiğiniz her şeydir. Şarkılarınız, türküleriniz, maniniz, ilahileriniz, şiirleriniz, atasözünüz, mimariniz, sanatınız, mutfağınız, mezarlarınız, asker uğurlamalarınız, bindallılarınız, düğünleriniz. İşte bu kültür tam 5 bin yıldır dünyaya sesleniyor. Kültür ve Turizm Bakanımıza, Manisa Valimiz Sayın Mustafa Hakan Güvençer’e, TİKA Başkanımıza, TRT Genel Müdürümüze, Şehzadeler Belediye Başkanımıza, Kredi Yurtlar Kurumu Müdürümüze, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze, EkoAvrasya Derneği Başkanımıza, bu gece aramızda olan önceki dönem ve bu dönem Milletvekili arkadaşlarımıza, kardeş Azerbaycan’dan gelen Azerbaycan Milletvekilimize, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekilimize, kurum müdürlerimize, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin fedakar, cefakar üyelerine ve geceye teşrif eden tüm kadirşinas Manisa halkına teşekkür ediyorum” dedi.

Manisa’da Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin konuşulmasının ve Bahtiyar Vahabzade ile Abdürrahim Karakoç’un şiir ve türkülerinin seslendirildiği bir gecede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Adana Milletvekili Nevdet Ünüvar gecenin düzenlenmesine öncülük eden Manisa Milletvekili ve TDED Manisa Şube Başkanı Doç. Dr. Selçuk Özdağ ile organizasyon komitesine teşekkür etti.

Türkiye ve Azerbaycan’ın tek millet iki devlet olduğunu kaydeden Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Doç. Dr. Ganira Paşayeva ise, “Azerbaycan diyarından Türkiye’deki özellikle de şu an bulunduğumuz Manisa’daki kardeşlerimize selam getirdik. En büyük sevda vatan ve devlet sevdasıdır. Bu sevdalar için tüm sevdiklerimizden vazgeçebiliriz ama vatan ve devletten asla vazgeçmeyiz. Bu kahraman insanları anarak, baş eğerek sizlerle bu akşam birlikteyim. Türkiye için Çanakkale ne ise Azerbaycan için de Karabağ odur. Ünlü şairin ifade ettiği “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, eğer toprak uğrunda ölen var ise vatandır” Tüm şehitlerimiz nur içinde yatsınlar ve inanıyoruz ki bir gün Karabağ’da Azerbaycan bayrağı mutlaka hür ve bağımsız olarak dalgalanacak” ifadesinde bulundu.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de, konuklara ve düzenlenen program nedeniyle başta TDED yönetimine, TDED Manisa Şube Başkanı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ’a, Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür etti. Vali Güvençer, “Saygıdeğer Bakanımız bugün bu güzel geceyi bizlerle paylaşacaklardı. Ani gelişen bir zaruriyet sebebiyle bugün aramızda değiller. Ben ona vekaleten, onun adına en samimi saygılarını, selamlarını da arz etmiş olayım. Ayrıca bu organizasyona destek veren TRT Kurumu Genel Müdürlüğüne, TİKA Başkanlığımıza ve Manisa bünyesinde Manisa Valiliği ile birlikte dernek faaliyetine destek veren Şehzadeler Belediye Başkanlığımıza, hepimiz adına şükranımı arz ediyorum. Söz konusu Bahtiyar Vahabzade ve Abdürrahim Karakoç olunca, toparlanıp öncelikle kendimize gelmemiz gerekiyor. Allah için şahidiz ki her şeyden önce Müslüm ve mümin, iyi, güzel insanlardı. Vakit geldiğinde, güzel atlara binip sela dünyasından beka dünyasına göç ettiler. O pırıl pırıl cümlelerini, dizelerini zamana, tarihe ve mekana miras bırakarak, bizim sırtımıza onları anmayı değil, onları anlamayı ve davranmayı bir ağır emanet olarak bırakarak ebediyete göç ettiler. Onlar son derece kısmetli, müstesna insanlar. Hepimizin ortak sesinin tercümanıdırlar. Onlar bizim medeniyetimizin kültür ve kavram kurucularıdırlar. Benim söyleyeceklerimden, bizim söyleyeceklerimizden çok daha fazlasını bu şarkılarla, bu türkülerle, bu şiirlerle söylemiş durumdalar. Onlar bizden aldıkları ilhamla söylemişler. Bize de bugün dinlemek düşsün, anlamak düşsün” şeklinde konuştu.

manisada_muhtesem_turkiye1

manisada_muhtesem_turkiye2

manisada_muhtesem_turkiye3

manisada_muhtesem_turkiye4

Son Yazılar