EkoAvrasya’dan Mehmet Akif Ersoy’a Vefa

İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin 100’ncü yılı münasebetiyle, EkoAvrasya tarafından düzenlenen; Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, aynı zamanda TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın konuşmacı olarak katıldıkları ve Ömer Faruk Arlı’nın yönettiği “Türk Düşünce Hayatında Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” başlıklı panel, siyâsîler, akademisyenler ve kültür-sanat çevrelerinin katılımı ile Ankara’da, Mustafa Necati Kültür Evi’nde gerçekleştirildi.

Mehmet Akif ile İstiklâl Marşı’nın derinlemesine anlatılıp, tanınması gerektiğini belirten Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Akif’in modern dünyada, kendimiz olarak ve kendi kimliğimizle yer almamız hususundaki söylemlerini paylaştıktan sonra 7 kitaptan oluşan “Safahat” isimli eserinin, kuvvetli ön sözlerle beslendiğini ifade ettiği sunumunu, Âkif’in, ülkeyi sarsan Balkan Harbi ve l.Dünya Savaşının millî mücadeleyi kamçıladığını ve kuvvetli direniş için şartların olgunlaşması üzerine sahaya çıktığını ve İstanbul’daki selatin camilerinde vaazlara başladığını anlatarak sürdürdü.

Ankara’ya “İslâm Şairi” olarak davet edilen Âkif’in, İstiklâl Marşı’nı yazabilecek tek isim olduğu hususunda dostlarının ittifakla birleştiklerini, İstiklâl Marşı’ndan önce kaleme alınan “Korkma” ve “Çanakkale” şiirlerinin prova hüviyeti taşıdığını anlatan Doğan, şayet yarışma yapılmasaydı dahi Âkif’in, İstiklâl Marşı’nı yine kaleme alacağını paylaştı.

Doğan’dan sonra söz alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, aynı zamanda TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Âkif’in vatan sevdalısı, kaleme aldığı İstiklâl Marşı’nın ise bir şaheser olduğunu belirterek başladığı sunumunu; “5 İ” kuralı olarak anılan: “imân, irfan, isyan, istiklâl ve istikbâl” başlıklarından oluşan beş ana maddeyi genişleterek sürdürdü.

Âkif’in şiirlerine bakıldığında güçlü bir ilime rastlandığının altını çizen Arıcan, Millî şairin psikolojik tahliller yaparak “Korkma!” dediğini, Türk milletinin ise, hürriyetine âşık olduğunu ifade ederek sunumunu tamamladı.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ise basın mensuplarına yapış olduğu açıklamada; İstiklâl Marşı” yılına atfen, “Türk Dünyası Ufuk Turu Panelleri” kapsamında, Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hürriyet mücadelesi, eserleri, çalışmaları ve yaşam felsefesi ile İstiklâl Marşı’nın destansı hikâyesinin ele alındığı bir etkinliğe imza atmaktan gurur duyduklarını belirtti.

2021 yılına, Türkolog Agatangel Efimoviç Krımskiy’nin doğumunun 150’nci yılı münasebetiyle, TÜRKSOY, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve EkoAvrasya ortaklığında “Türkoloji’ye  Adanan Bir Ömür: Agatangel Krımskiy” isimli bir konferansla girdiklerini Avrupa ile Asya arasında bir köprü vazifesi gören EkoAvrasya olarak, dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınına rağmen, Türk dünyasındaki faaliyetlerine, Türk Kültürüne ve Türk diline hizmet etmeye devam edeceklerini belirtti.

Sınırlı sayıdaki STK ve basın mensubu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen panel, tek oturumda gerçekleşti ve derneğe ait sosyal medya hesaplarından “CANLI” olarak yayınlandı.

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa1

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa2

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa3

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa4

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa5

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa6

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa7

EkoAvrasya'dan Mehmet Akif Ersoy'a Vefa8

Son Yazılar