Özbekistan, ŞİÖ Zirvesine Ev Sahipliği Yapmaya Hazırlanıyor

17 Eylül 2021 tarihinde Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleşen son Devlet Başkanları Konseyi toplantısında örgüt başkanlığı Tacikistan’dan Özbekistan’a geçti.

Aynı zirve toplantısında Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev başkanlığın önceliklerini ve hedeflerini sıraladı. Özbekistan, öncelikler olarak ekonomik işbirliğinin yoğunlaştırılmasını ve örgütün güvenlik alanındaki potansiyelinin güçlendirilmesini belirledi. Taşkent, dijital teknolojilerin ve yeniliklerin geliştirilmesi için çeşitli mekanizmaların oluşturulması gibi yeni alanlar aracılığıyla ŞİÖ gündemini genişletmeyi hedefliyor. Devam eden pandemi şartları altında sağlık alanında yürütülen diyaloğun daha güçlü hale gelmesi önemlidir. Öncelikler arasında; sanayideki işbirliği programının kabul edilmesi, turizm alanında işbirliği konusunda hükümetlerarası bir antlaşmanın hazırlanması ve ŞİÖ bölgesinde altyapının geliştirilmesi programının hazırlanması gibi konular da yer almaktadır. Şangay İşbirliği Örgütünde başkanlık yürüte Özbekistan, 2022 yılında 80’den fazla uluslararası nitelikli etkinlik yapmayı planlamaktadır.

Şangay İşbirliği Örgütü’nün olağan zirve toplantısı 2022 yılında Özbekistan başkanlığında Semerkant şehrinde gerçekleşecektir. Daha önceleri böylesi önemli uluslararası toplantı 2004, 2010 ve 2016 yıllarında sadece Taşkent’te yapılmıştı. Bu önemli ve sorumluluk gerektiren uluslararası toplantı için ülkede hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Gerçekleşecek zirve vesilesi ile Semerkant Havalimanının geniş çaplı çalışmalar sonucunda kapasitesi genişletildi; yeni, modern ve yüksek teknoloji ile donatılmış havalimanında 3.105 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde yeni bir pist inşa edildi. Bunun yanı sıra 24 uçak park yeri için yeni apron; yeni taksi yollarının yanı sıra pist ve aprona girişler yenilendi. Uçakların iniş ve kalkışında kullanılan sinyalizasyon ve aydınlatma sistemleri çağa uygun ve enerji tasarrufunu sağlayacak sistemlerle değiştirildi.

Şu anda yeni havalimanı binasının inşaatı devam etmektedir. Bina “açık kitap” şeklinde inşa edilmektedir. Bina çatısı yıldız takımları ile süslenecektir. Böylece ünlü ve seçkin astronom Mirza Uluğ Beg’in bilimin gelişimine ve insanlık medeniyetine yaptığı katkılar yerel halka ve şehir misafirlerine hatırlatılacaktır.

Havalimanının yenilenme projesinin toplam maliyeti 62 milyon USD olup, proje Türk sermayeli mühendislik ve inşaat şirketi “KİKLOP” ve Özbek sermayeli Primetime Group tarafından hayata geçirilmektedir. Proje yüklenicisi ise Enter Engineering şirketidir.

ŞİÖ misafirleri için, Semerkant Kürek Kanalı etrafında yeni Uluslararası Semerkant Turizm Merkezi inşaatı tamamlandı. Gerçekleşmesi planlanan zirvenin tüm etkinlikleri burada yapılacaktır. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki, Orta Asya bölgesinde bu tarz spor tesisi başka yoktur, dünya genelinde de sadece birkaç tane örneği vardır. Ünlü kürek kanalının iki kıyısında şu tesisler yer alacaktır: Etnokent “Ebedi Şehir”, şaraphane, oteller ve büyüklüğü ile etkileyici 3 katlı Kongre Salonu. ŞİÖ zirvesi toplantıları ve tüm resmi görüşmeler bu binada gerçekleşecektir. Şunu da belirtmek gerekir ki 2025 yılında Semerkant Kürek Kanalında Asya Gençlik Olimpiyatı ve uluslararası kürek çekme müsabakaları gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu amaçla, kanal çevresinde devlet bütçesinden finansmanı sağlanacak yeni spor tesislerinin inşaatı yapılacaktır. Bunun yanı sıra bu bölgede açık ve kapalı yüzme havuzlarının inşaatı öngörülmektedir.

ŞİÖ zirve toplantısı için yürütülen hazırlıklar çerçevesinde ülkede Şangay İşbirliği Örgütü ile işbirliği içinde özel amaçlı “Özbekistan-ŞİÖ” sanayi bölgesi düzenlenmektedir. Böylece, karşılıklı ticaret süreçlerin basitleştirilmesine ve serbestleştirilmesine, e-ticaretin geliştirilmesine, tarım ve meyve-sebze ticareti için yeşil koridorların oluşturulmasına, teknik düzenlemelerin yanı sıra sağlık ve fitokontrol normlarının yakınlaştırılmasına katkı sağlanacak ve hizmet edecektir.

İyi ekonomik göstergeler, ŞİÖ’nün başarılarından biridir. Bu da örgüt üyesi ülkelerin arasındaki ilişkilerin pratik ve pragmatik olduğunun göstergesidir. Bu örgütün amacı ise – bölgeyi aşırılık, radikalizm ve üçüncü güçlerin bu bölgeye yönelik saldırılarının her türlü tezahüründen korumak ve bölgesel olmayan oyuncuların bile örgüte olan ilgisini artırmaktadır.

Hatırlatmak isteriz ki, gerçekleşecek olan ŞİÖ zirvesine yaklaşık 20 devlet başkanı ve yöneticisi katılacaktır.

Son Yazılar