Zelenskiy: Kırım Hakkında Kimse Konuşmak İstemiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenski, Rus işgali altındaki Kırım’ın Ukrayna’ya geri alınması konusunun görüşüleceği uluslararası bir platformun, şu an mevcut olmadığını ifade etti.

Euronews haber ajansına 25 Ağustos 2020 tarihinde konuşan Zelenskiy, Normandiya Formatı (Almanya, Fransa, Ukrayna, Rusya) çerçevesinde Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması konusunda müzakerelerin yapılmasının çok zor olduğunu belirtti. Öte yandan Cumhurbaşkanı, ilgili konunun görüşüleceği sağlam bir platformun hala oluşturulamadığını kaydetti.

“KIRIM’IN DURUMU ÇOK KARMAŞIK”

Zelenskiy, kimsenin Kırım hakkında konuşmak istemediğini belirterek, “Kırım konusunda durum çok karmaşık. Ben bu konuda çok düşündüm. Normandiya Formatı’nda kimse Kırım hakkında konuşmak istemiyor, özellikle Rusya. Bu konuyu gündeme getirmiştim. Ancak tüm zamanımızı Donbas’a ayırdık. Rusya bu konuda konuşmak istemiyor…” dedi.

“KIRIM KONUSUNUN TARTIŞABİLECEĞİ CİDDİ BİR PLATFORM YOK”

Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunun tartışılması için sağlam bir platformun hala oluşturulamadığını belirten Zelenskiy, “Kırım bizim toprağımız. Onu geri alacağız. Fakat bu konuyu tartışmak için ciddi ve etkili bir platform yok. Sadece Kırım’ın işgali dolayısıyla Rusya’ya yaptırım ve baskıya yol açan uluslararası ortaklarımızla yaptığımız müzakereler ve anlaşmalar var. Eski Cumhurbaşkanımız, ileri doğru hareket ettiğimizi ve Kırım’ın geri alınması için çok şeyin yapıldığını söylemişti. Evet, mahkeme süreçleri devam ediyor ve uluslararası müzakereler yapılıyor. Ama size dürüstçe söylüyorum; şu anda bu sorunu gündeme getirmek için sağlam bir platform yok.” diye kaydetti.

NORMANDİYA FORMATI

Ukrayna’daki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla oluşturulan “Normandiya formatı” 2014 yılında; Ukrayna, Fransa, Almanya ve Rusya tarafından oluşturuldu. Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü vesilesiyle dört ülke lideri ilk kez bir araya geldiği için bu oluşuma “Normandiya Dörtlüsü” adı verildi. En son Zirve 9 Aralık 2019 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlendi.

KIRIM’IN RUS İŞGALİ

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 16 Mart 2014 tarihinde sözde referandum düzenlendi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve sözde Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, “Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin” bir anlaşma imzaladılar.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, dünyanın birçok ülkesi Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna Kırım’ı, geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak görüyor ve 7 Ekim 2015 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından ilgili yasa imzalandı.

Avrupa birliği ve ABD, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uygulamaya başladı

Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

Son Yazılar